Пандемията COVID-19, наложи извънредни обстоятелства по целия свят и много от културните мероприятия, дейностите на открито, както и спортните събития се отложиха напред във времето. Подобна е и ситуацията с филмовия фестивал Banff Centre Mountain, който не успя да завърши световното си турне и да доизлъчи тазгодишните си прожекции.

Въпреки това организаторите на фестивала са решени да не спират и качват цялото му съдържание за безплатно гледане онлайн. Тук може да гледате филмите.

Banff Centre Mountain Film Festival се провежда от 1976 г. в канадския град Банф, всяка година през месец ноември. Филмите, които участват в него са над 400 като най-добрите “тръгват” на световна обиколка. Тя обикновенно стартира от началото на февруари и продължава до април. Поради създалата се ситуация, тази година обиколката ще завърши изцяло онлайн и ще бъде достъпна за всички любители на историите от живота и необикновенните срещи на човека с планината и дивата природа.

Отличените заглавия тази година са още по-пъстри, емоционални и вдъхновящи. За най-добър планински късометражен филм награда взе шест минутния “Speak to Me Softly”. Вълнуващата история на седем каякари през дълбоките каньони на Рио Апумиряк в сърцето на Амазонка може да видите в “The River’s Call”, а немският “Full moon” обра овациите със замешетителен планински епос в десет минути.

error: