На северния край на Прованс планински път минава през долина от овощни градини, пълни с кайсиеви дървета, и маслинови горички. Открива се изумителен пейзаж. Това е част от един от новите природни паркове във Франция. Барони Провенсал е създаден преди четири години и се простира на 1800 кв. км. Със смесица от бор, дъб и бук 79% от парка е покрит с гори и този процент расте. Всъщност, докато светът се притеснява от изсичането на горите, във Франция те се увеличават.

Горети сега покриват 31% от територията на страната. Тя е на четвърто място по този показател в Европейския съюз след Швеция, Финландия и Испания. След 1990 г., благодарение на по-доброто опазване и намаляване на селскостопанската дейност, горските райони са се увеличили почти със седем процента.

А Франция не е единствена. В целия ЕС между 1990 и 2015 г. общата зона на гори е нараснала с 90 000 кв. км. – територия с размера на Португалия. Явлението се забелязва почти във всички страни от региона.

На пръв поглед това очевидно е положително. Със сигурност, повече дървета означава по-голямо количство въглероден диоксид, поеман от тях, а това е една от стъпките в борбата с глобалното затопляне. В Барони Провенсал, където има редки видове, като черният лешояд, който може понякога да се види високо над върховете, нещата не са толкова прости. Някои от дърветата посягат на пасищата, а в горещите летни месеца има притеснения и от горски пожари.

Французите имат историческа връзка с горите си, които са повод за конфликт по време на революцията през 18-ти век. Първият сериозен опит да бъдат пазени е от 1669 г., когато e издаден указ в тази насока. Всъщност целта му е била да осигури дървен материал за корабите на Луи IX. В наши дни тези, които имат дългосрочен интерес да извличат полза от горите, имат стимула да ги пазят и разширяват.

error: