Седмата година на Софийския международен литературен фестивал се очертава като най-мащабното издание до момента с най-интензивна програма, която включва над 100 участници и близо 50 събития. Тази година фестивалът ще има допълнителен ден в програмата си и ще се проведе от 9 до 15 декември.

Тазгодишното издание ще представи многообразието на френскоезичната литература. Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

В първите два дни от Литературния фестивал ще се състои Международната конференция „Да пишеш на френски“ организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще обогати фестивалната програма и ще допълни дискусиите и срещите с автори, за които езикът, на който пишат често е избор, бунт, съпротива и свобода.

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

За първа година ще се проведе панелът „Разговори за бъдещето“, който е разположен в широката тематична рамка между киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

Лекцията на Антон Стайков, наречена „Деветото изкуство говори френски“ (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти) ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня. През цялото време на фестивала от 9 до 15 декември във Мраморно фоайе ще бъде експонирана селекция от книги с корици и илюстрации, създадени от забележителната художничка Яна Левиева.

Българските писатели и издатели ще имат възможност да се срещнат с основателите на една от престижните международни литературни и филмови агенции Астиер-Пеше, Франция, които са резиденти в Къща за литература и превод на фондация „Следваща страница“.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.

По същото време ще бъде и 47-мото издание на „Софийския международен панаир на книгата“, посещаван всяка година от над 40 000 души.

error: