Тазгодишното издание на най-голямото литературно събитие – „Софийски международен литературен фестивал“, ще се проведе от 9 до 15 декември. До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Фестивалът е своеобразен форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави.

Традиционно, Литературният фестивал се провежда на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време ще бъде и 47-мото издание на „Софийския международен панаир на книгата“.

Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие, което в значителна степен идва от писатели, за които френският език не е майчин. Това обичайно са автори от бивши колонии или такива, които избират да пишат на този език. Затова за тазгодишните гости на фестивала можем да говорим като за френскоезични писатели от различни точки на света.

Първият и вторият ден от Литературния фестивал ще бъдат посветени на темата „Да пишеш на френски“. Това е заглавието на конференцията, организирана от Международната организация на франкофонията в сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски“. Събитието ще се проведе през целия ден на 9 декември и до обяд на 10 декември в университета.

Публичните лекции на виетнамската писателка Анна Мои и мароканския автор Махи Бинбин в рамките на конференцията „Да пишеш на френски“ ще поставят официалното начало на седмия „Софийски международен литературен фестивал“.

Сред другите участници ще бъдат алжирската поетеса и писателка Самира Негруш, поетът Жан Портанте, носителят на „Гонкур“ за разказ (2011) – Бернар Коман, известният белгийски писател, режисьор и продуцент Жан-Марк Тюрин и френският писател Франсоа-Анри Дезерабл. Единственият канадски автор тази година ще бъде писателят и сценарист Дени Терио.

Две български авторки, които пишат на френски език, ще бъдат част от международната програма на фестивала. Поетесата и преводач Аксиния Михайлова има няколко поетични книги. Нейни стихове са публикувани в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония и Китай.

Елица Георгиева е писател и режисьор. От 17 години живее и работи в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане в Университета „Париж-VIII“ в Сен Дьони. Там реализира многобройни проекти в областта на документалното кино, литературата и пърформънса. Още първият ѝ роман бе отличен с наградата Андре Дюброй и беше номиниран за наградата „Флор”, създадена през 1995 г. от Фредерик Бегбеде, Елица Георгиева печели много литературни отличия, а в основата на всичките ѝ проекти е документалистиката.

Снимка: Яна Лозева

error: