„Аз съм човек, за който е ясно от всичките ми книги, че обича да гледа миналото, но има моменти, когато границата между дискретния чар на миналото и не толкова дискретния звяр на миналото е много тънка. Когато миналото се превръща в нещо, което идва да подмени настоящето“, сподели писателят Георги Господинов в интервю за „Би Ти Ви“.

Това е една от темите в новия му роман, който завършва сега. „Той е за тези неща, които ни се случват в момента. За тази тревожност и понякога нелепият начин, по който се връщаме в миналото или се опитваме да връщаме миналото днес“, разкри Господинов.

Гаустин отново ще присъства в новата му книга и това може да я определи като продължение на „Физика на тъгата“.

„Неслучилото се е в основата на всичките ми творби. Неслучил се блян за малка общност от хора, с които сте заедно от детството и нищо не ви е разделило. Успехите разделят, защото писането е работа, която не предполага много приятели. Не за друго, а защото ти си дълго време в една стая, изолиран от тези, с които искаш да общуваш и това са празнини, които остават“, споделя Господинов.

Той знае, че след изключителния успех на „Физика на тъгата“ очакванията към следващата му книга са много големи, но се интересува само от това книгата да стане добра.

„Искам да съм човек, който дава усещането, че ти се живее“, заяви писателят, коментирайки тъгата в творбите си.

error: