Новият роман на писателя Георги Господинов „Времеубежище“ излиза от печат на 29 април. Корицата е с рисунка от големия Недко Солаков и дизайн на Христо Гочев. Книгата вече може да бъде поръчана предварително от сайта на издателството и книжарниците.

Романът, писан в последните няколко години, улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония.

„За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом“, споделя писателят.

Господинов разкри, че е бил съветван да отложи издаването на книгата, докато ситуацията се подобри, но отговорът му е: „Книги трябва да се пишат и излизат във всяко време“.

„Знам, че може да е чиста лудост. Няколко човека ме посъветваха да изчакам нещата да се оправят. Сякаш някога е имало идеално време за литература. Книги трябва да се пишат и излизат във всяко време, според мен, дори в такова. Особено в такова. Иначе значи да сме се предали твърде лесно. Поехме този риск с моите издатели от „Жанет 45″ и на 29 април романът ще тръгне към читателите си“, коментира писателят в интервю за „Дневник“.

„Винаги съм вярвал, наречете го наивно, глупаво и сантиментално, че книгите произвеждат смисъл. Аз самият имам нужда от това всекидневно. Някъде четох, че от всички повърхности коронавирусът се задържа най-кратко върху хартията, само 3 часа. Поне от книгите няма защо да се боим.

Писах романа в света от вчера. Не съм предполагал това, което ще се случи. Миналото лято беше почти завършен, но исках да отлежи, да редактирам. Предадох ръкописа през февруари и започна да се случва всичко, което се случва. Тогава изведнъж си дадох сметка, в романа има две основни теми – изгубването на памет и дефицитът на бъдеще“, казва още той.

Писателят говори и за това колко различен ще е светът след края на пандемията: „Светът вече не е същият. Струва ми се важно, като започнем да излизаме от стаите си, да улучим мярата, с която знаем какво точно от вчерашния свят да пренесем. И какво да оставим там завинаги, защото не беше съвършен. В предишния ми роман „Физика на тъгата“ има една инструкция за прегръщане, отправена към постапокалиптичия човек. Вижте я, ако ви попадне книгата. Може би ще се учим отново да се прегръщаме, като се срещнем. Представете си само тази сцена, това е достатъчно, за да усетим колко уж малки, а ключови неща ще са сменени.“

Цялото интервю на Георги Господинов пред „Дневник“.

Книгата се очаква да излезе от печат на 29 април в Издателство Жанет 45 и може да бъде поръчана предварително от 20.04.2020 г. с 20 % отстъпка от коричната цена от страницата на Жанет 45 (до 3 май 2020).

error: