Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов е номиниран за европейската литературна награда Angelus. Това съобщи самият писател на личния си профил във „Фейсбук“. Наградата е полска и се връчва от 2006 г. във Вроцлав за книга, публикувана на полски от жив автор. Господинов попада сред финалистите за втори път след 2012 г., когато беше номиниран за сборника с разкази „И други истории“.

Според регламента на наградата тя се връчва писатели от Централна Европа, чиито произведения „се занимават с най-актуалните теми на съвремието, предизвикват размисъл и разширяват знанията за други култури“. Отличието представлява статуетка на Ева Росано, към която вървят 150 хил. злоти (около 35 хил. евро) за писателя и 20 хил. злоти за преводача. Наградата се финансира от общината във Вроцлав.

Преводач на „Физика на тъгата“ на полски е Магдалена Питлак, а останалите номинирани заглавия са 6. Техните автори са от Русия, Украйна, Австрия и Чехия. Сред носителите на отличието досега са Светлана Алексиевич, Мартин Полак и Юрий Андрухович.

error: