Унищожаването на Амазонската джунгла в Бразилия през тази година е достигнало връхна точка за последните десет и повече години. Това сочат данни на бразилската агенция за космически изследвания.

Обезлесяването е в размер на 9762 кв. км от площта на горите в рамките на 12 месеца, сочат данни от държавни агенции. Това означава, че тя е намаляла с почти 30% повече отколкото през 2008 г. Данните обхващат периода от август 2018 до юли 2019 г.

Според учените гората е загубила огромна част от площта си след идването на власт на президента Жаир Болсонаро през януари. Самият държавен глава пък твърди, че данните са изопачени.

Амазонската джунгла е най-голямата дъждовна гора в целия свят. Тя преработва въглеродния диоксид и спомага за забавянето на глобалното затопляне. През изминалите 10 години правителствата на Бразилия са успявали да предпазят и намалят обезлесяването на Амазонската джунгла, налагайки сериозна система за проверки и глоби.

Болсонаро и неговите министри обаче са върли критици на мерките, като международни наблюдатели за засекли драматичен спад на конфискацията на дървен материал, както и почти никакви присъди за природни престъпления.

Амазония е с най-голямото биоразнообразие на планетата. Там има над 40 хил. растителни видове и над 10% от всички познати животни.

error: