Забравени от времето места

Има градове, където хората някога са живели и животът е процъфтявал. Докато съдбата или природно бедствие ги е накарало да напуснат. Това, което е останало, е повече от прашни улици и рушащи се сгради – там е останал духът, усещането за това какво е било и какво е можело да бъде.

Банък, Монтана, САЩ

На 28 юли 1862 г. Джон Уайт открива злато в „Грасхопър Крийк“ в северозападна Монтана. Находката привлича мнозина златотърсачи към незаселения район, който скоро се превръща в Банък. Той е първият процъфтяващ град там и първата столица на региона.

До пролетта на 1863 г. градът вече има население от 3000 и репутация на беззаконие, с което се свързва Дивия запад. Шерифът на Банък Хенри Плъмър е бивш затворник. Според местните истории той бил лидерът на банда, позната като Невинните. Групата пресрещала пратките със злато по пътя между Банък и Вирджиния Сити, като убила над 100 човека. Въпреки че вината на Плъмър никога не била доказана, живеещите организирали хайка и обесили шерифа и двама от неговите помощници през януари 1864 г.

Преди да бъде убит, 27-годиншият Плъмър обявил, че е скрил златно богатство и ако му дадат два часа, ще го донесе. Отмъстителите решили да не рискуват той да избяга и го обесили.

Съвременни историци оспорват развитието на историята и предполагат, че Плъмър е бил невинен. Историята за съкровище обаче тогава предизвикала упорито, макар и безплодно, претърсване на района.

Благодарение на бързото разрастване на Банък, президентът Ейбрахам Линкълн официално обявил Монтана за територия през 1864 г. Злато обаче все по-рядко започнало да се намира и златотърсачите се преместили към по-богати земи.

Разработването на мини продължило до 30-те години на 20-и век, но изчерпаният град се превърнал в щатски парк през 1954 г., а сега е Национално историческо богатство. Повече от 60 добре запазени сгради все още стоят там.

В много от сградите все още има мебели, а за някои се говори, че са обитавани от духове. Неоткритото злато на на шефир Плъмър продължава да примамва мнозина, които вярват, че могат да го открият.

error: