Шведската екологична активистка Грета Тунберг беше определена за автор на годината от една от най-големите търговски мрежи за разпространение на книги във Великобритания. По-рано тази година бе издадена първата й книга „No One Is Too Small to Make a Difference“ (Никой не е прекалено малък, за да бъде значим). Тя е колекция от 11 нейни речи, които е написала и представи на тема глобалното затопляне и климатичните промени.

Книгата на 16-годишната девойка се появи по лавиците на магазините в Обединеното Кралство през месец май. Предвижда се и ново издание на сборника й, което ще включи още по-голямо количество нейни изказвания. Тунберг ще стане и временна водеща на предаване на Би Би Си. В него тя ще беседва със своите гости на екологични теми. Програмата ще се излъчва по време на коледните и новогодишните празници в периода от 26 до 31 декември.

Грета беше номинирана тази година за Нобеловата награда за мир. Тя стана известна с емоционалната си реч за опазването на планетата пред ООН в края на месец септември, която получи широк обществен отзвук.

Наскоро Тунберг получи награда „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“ Тя беше отличана „за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти“.

error: