Европейският хамстер е заплашен от изчезване. Видът бе включен в червения списък със застрашени животни на Международния съюз за защита на природата.

Популацията на европейския хамстер в Европа и Русия е бил изключително голям, но в момента териториалният му ареал е много по-малък, а според текущото темпо той може да изчезне в рамките на 30 години. Този вид е значително по-голям от хамстерите, които често попадат в домовете на хората като домашни любимци.

Според Международния съюз за защита на природата част от причинита са глобалното затопляне, индустриалното развитие и замърсяването. Има драстичен спад в размножаването при европейския хамстер. Докато преди женският хамстер е раждал по 20 малки на година, сега това число е намаляло до 5 или 6. Популацията е намаляла със 75% в зоните, в които обикновено се среща – Алзас във Франция, Германия и Източна Европа.

Към червения списък бяха включени и 33 вида лемури. Според организацията бискайският кит, наричан още северноатлантически гладък кит, е на крачка от изчезване. В края на 2018 г. са регистрирани 250 възрастни индивида.

error: