Хонконг е най-скъпият град в света според проучване на Julius Baer Group, проследяващо градовете на база набор от луксозни стоки и услуги – от къщи и лични треньори до уиски.

Докладът подчертава нарастващия обхват на разкоша сред най-заможната прослойка в световен план, докато напрежението в някои държави нараства заради разликата между богатите и всички останали.

Високите местни данъчни ставки правят Рио де Жанейро – вторият по големина град в Бразилия, най-скъпия метрополис в света в пет от 18 категории в „Отчет за глобалното богатство и начин на живот“ за 2020 г. на швейцарската банка.

Въпреки това Хонконг е определен за първенец в класацията, като бившата британска колония често се посочва в топ 10 на най-скъпите общини в категории като изискани вечери и луксозни коли. Други азиатски градове се представят добре – Шанхай, Токио, Сингапур, Тайпе и Банкок са сред първите 10 позиции.

Шанхай е на второ място, следван от Токио. На четвърта позиция е Ню Йорк, а Сингапур, Лос Анджелис и Лондон заемат съответно пето, шесто и седмо място. Тайпе, столицата на Тайван, се класира осма в класацията, следвана от Цюрих на девета и Монако на десета позиция.

За най-добрият град за живеене в света бе определен Лондон. Британската столица оглави класацията на експертите от консултантската компания „Резонанс Консъл тънси“.

Лондон е избран според редица параметри, включително климат, ниво на безопасност, инфраструктура, образование и други. След британската столица, в класацията се нареждат Ню Йорк, Париж, Токио и Москва.

error: