Първият концерт на Софийската филхармонията за 2021 г. ще бъде на 7 януари с късен рожден ден на Бетовен. Познати и не толкова творби на немския гений ще звучат под палката на Константин Илиевски и със солист обичания от всички пианист Георги Черкин.

На 14 януари „златното момче“ на операта Хуан Диего Флорес ще се срещне за първи път с българските си почитатели в компанията на Софийската филхармония.

На сцената, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония, Хуан Диего Флорес ще посрещне 48-ия си рожден ден. Златното момче на класическата музика е роден на 13 януари, а на следващия ден ще се състои и първият му концерт в България. На 14 януари в зала 1 на НДК Флорес ще представи емблематични за него арии от Росини, Доницети, Белини, Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. Диригент на концерта е маестро Кристофър Франклин.
Хуан Диего Флорес е сред най-уважаваните артисти в оперния свят. Изящният тенор получава признание от Лучано Павароти, който лично го обявява за свой приемник, а Пласидо Доминго го нарича най-великият певец на днешното време.

Мила Георгиева и маестро Георги Димитров гостуват в зала „България“ на 21 януари. На 28 януари ще имаме удоволствието да слушаме Юлиан Рахлин и Людмил Ангелов. През февруари гости на филхармонията ще са Светлин Русев и Росен Миланов ( 4 февруари), виртуозният цигулар Максим Венгеров (11 февруари), една от най-уважаваните пианистки днес Елизабет Леонская (18 февруари), Сергей Радкин и Саша Гьотцел (25 февруари).

Март е поверен на световноизвестния диригент Фредерик Шаслин (7 март) и виртуозните пианисти Елена Башкирова (18 март) Марта Аргерич и Евгени Божанов ( 24 март) и Людмил Ангелов (28 март). Април е месецът на цигуларите: Светлин Русев (1 април), Огюстен Дюме (8 април), Даниел Хоуп (15 април) и Гидон Кремер (18 и 22 април). Александрина Пендачанска и Томас Цеетмайер са сред звездните гости на този месец.

Сензацията Рей Чен ще гостува в София на 13 май, на 20 май ще слушаме Мидори под палката на най-добрата жена-диригент Марин Алсоп, а на 30 май отново гостува Борис Белкин. През юни ще слушаме виртуозът Теди Папаврами (10 юни) и очарователната тромептистка Люсиен Ренодин Вари, която поделя интересите си между класиката и джаза и се радва на изключителни успехи в Европа (24 юни). На 1 юли ще се осъществи гостуването на Олег Майзенберг.

error: