Хавиер Качо ще представи лично новата си книга “Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света” лично в България. Авторът е учен, полярник и писател. Участник в шест испански антарктически експедиции, а през 2020 г. е част от 28-та българска експедиция до Ледения континент.

Книгите му се радват на голяма популярност в Испания и по света. Предлагат се и в книжарницата на музея „Фрам“ в Осло, която е най-голямата книжарница за полярна литература в света. През 2020 г. един от островите край Антарктида бе наречен „Качо” като признание за големия принос на Хавиер Качо за популяризиране на Антарктика и дългогодишната му подкрепа за българската антарктическа програма.

Той решава да напише книга за Фритьоф Нансен (1861-1930) след среща с внучката му Марит Греве в Норвегия. Идеалист и мечтател, като изследовател Нансен направил революция в техниката на полярните плавания и с постиженията си станал безспорният авторитет, към когото всички се обръщали за съвет. В областта на науката той се откроявал със своите изследвания в зоологията и имал значителен принос в сферата на неврологията, бил голям специалист по океанография.

Качо е познат на читатели с предишните книги, издадени на българси: „Приключенията на Пити на Антарктида” (2007) и „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“(2011) и „Аз, Фрам – най-прочутият кораб в историята на полярните изследвания“ (2019).

„Тази книга за мен е много специална, защото за всеки човек, свързан по някакъв начин с полярния свят, Нансен е великият, големият изследовател. Но той е и повече от изследовател.  Той е голям човек, голяма личност и не бива да го забравяме. Той е направил много за Европа, неговият принос е огромен“, споделя Хавиер Качо пред БНР.

„В продължение на дълги години исках да напиша книга за Нансен и вероятно именно срещата с внучката му ме подтикна да започна да пиша. Но й е мъчно, че дори в самата Норвегия хората не го познават достатъчно, вече е като позабравен“, допълва той.

Премиерата на книгата на издателство „Вакон“ ще се състои на 8.10.2020 г. от 18:30 ч. в „Огледална зала“ на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

error: