Точно 30 години след рухването на Берлинската стена, издателство ICU ни предоставя възможността да прочетем един сборник, който е посветен на щурото десетилетие на 90-те в България. „Истории от 90-те“ събира личните спомени и изживявания на двайсет и шестима автори, внимателно подбрани от преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева.

„Истории от 90-те“ е финалната част от обичаната поредица тематични антологии на издателството. След “Куфарът на брат ми” и “Бащите не си отиват” тази нова книга с 26 лични истории ще прерови спомените ви и ще ви върне към онова толкова динамично, всепоглъщащо и екстремно десетилетие.

Еуфорията около предстоящата книга се засили след двете летни предпремиери – във Варна и в Бургас. Следват официалните премиери: на 1 ноември в Пловдив, където представянето на сборника е част от програмата на Plovdiv Jazz Fest. А софийското събитие е предвидено на емблематичната за съвременната българска история дата 10 ноември. Мястото също е символично – НДК, Литературен клуб “Перото”.

Книгата и нейните автори ще пътуват и на други места в страната и по света – на 21 ноември в Регионалната библиотека “Захарий Княжески”, Стара Загора, на 18 декември в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк и т. н.

Своите „Истории от 90-те“ за сборника разказват Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселин Златков, Веселина Седларска, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Зорница Христова, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов и Силвия Недкова. В сборника има и три кратки фоторазказа на създателя на агенция “Булфото” Евгени Димитров. А корицата е дело на Люба Халева.

error: