Пълнометражният документален филм „105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни.

Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройството, в науката и изкуствата. Представени са най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години.

В продължение на седем години снимачният екип, и създаваше тв истории като епизоди на съществуващата документална поредица „5 минути София“. Сега – след опит и достатъчно проучвания и снимки, е сглобен пълнометражният документален филм.

След премиерата на „105 минути София“ в програмата на София Филм Фест се предвиждат прожекции и в киносалоните на „Люмиер Лидл“, филмотечно кино „Одеон“ и „Културен център Г8“ в София. Планират се гостувания на филма в Българските културни институти в Европа, посветени на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България в периода февруари – септември 2019 година.

Премиерата на филма бе в Дома на киното на 29 март. Лентата е включена в програмата на 23-тия София филм фест. Телевизионната премиера на филма ще бъде на 4 април в програмите на БНТ. Филмът ще бъде излъчен и на 17 септември – Деня на София. Предвиждат се и прожекции в киносалоните на „Люмиер Лидл“, филмотечно кино „Одеон“ и „Културен център Г8“ в София.

error: