Носорозите из Африка продължават да бъдат избивани по време на пандемията от коронавируса. Липсата на туристи в националните паркове и резервати е дала още по-голяма свобода за действие на бракониерите. Те убиват и раняват носорози и други застрашени животни на места, където обикновено присъствието на хора ограничават това.

Последните няколко месеца шест носорога са убити в Ботсвана, а други девет в Южна Африка. В Кения също се забелязва увеличаване на бракониерството. В опит да спре бракониерството Южна Африка изряза роговете на десетки носорози в три от най-популярните национални парка.

Миналата седмица бе публикувано проучване, което показва, че хората са причина за масовото изчезване на животински видове, невиждано от времената на динозаврите.

Носорозите са сред силно застрашените от изчезване животни. Десетилетие на ловуване и изчезване на средата, в която живеят, е довело до това да са останали около 27 000 в целия свят.

Носорозите са избивани за рогата и понякога за месото, които се продават нелегално. Рогата от години се разпространяват в Азия, като им се предписват необосновани медицински свойства. Рог на носорог се продава за 60 000 долара килограма, което е по-скъпо от кокаин или злато.

Поради липсата на приходи от туризъм в много паркове патрулите са значително намалени и на много от рейнджърите им се наложи да си останат по домовете си, а други са с намалени заплати.

error: