Няма по-вълнуващ случай на случка от живота, която имитира изкуство, от изчезването на Агата Кристи.

Кралицата на криминалния роман е определяна като писателка с потенциал и има шест издадени книги, когато се развиват събитията. На 3 декември 1926 г. тя е в дома си в Сънингдейл, Бъркшир. След сериозен скандал със съпруга си Арчи, който е поискал развод, тя отива на горния етаж, за да целуне 7-годишната си дъщеря за лека нощ. След това застава зад волана на колата си, запалва двигателя и изчезва.

Следва медиен цирк, който следи развитието на историята. Полицията мобилизира хиляди служители да участват в търсенето. Писателката Дороти Сейърс посещава къщата й, а Артър Конън Дойл се съветва с медиум в търсене на съвет от света на духовете.

Английските таблоиди са запленени от случващото се и го отразяват с гръмки заглавия. Десет дни няма и помен от Агата Кристи, а на 14 декември тя е намерена в хотел „Суон Хидро“, където се е регистрирала под друго име.

Писателката редовно е участвала в игрите на бридж и танцовите програми на хотели в този период, докато не е разпозната. Тя твърди, че е загубила паметта си. Една от странностите е името, под което се е записала в хотела – Нийл. Според нейната информация по това време фамилията на любовницата на съпруга й е била Нийл.

Случилото си остава загадка. Лекарите потвърждават, че е загубила паметта си, но някои остават със съмненията, че цялата история е с рекламна цел. След тази история тя се превръща в един от най-продаваните автори.

Един от биографите й мисли, че Кристи е изценирала изчезването си, за да унизи съпруга си. Друг смята, че тя е имала нервна криза. Самата писателка никога не е говорила за инцидента. В автобиографията си не отделя и абзац за него.

error: