Книгата „Пернишки разкази“ на българската писателка Здравка Евтимова бе публикувана в Китай под логото на Ningbo Publishing. Със  сборника издателството поставя началото на нова поредица за съвременна литература от Централна и Източна Европа.

Премиерата на книгата се е състояла в средата на октомври на панаира на книгата в град Нингбо. Евтимова е изнесла и лекции в университетите Wan Li и Nottingham University. Тя е говорила за съвременната българска литература, както и на историята и културата на България.

Издаването на книгата в Китай  е поредното международно признание за Здравка Евтимова. В началото на тази година стана ясно, че разказът „Кръв от къртица“ е включен в учебник по литература за осми клас в САЩ под английското заглавие Blood. В учебника бяха включени и произведения на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над трийсет и две държави. Носителка е на множество национални и международни награди.

error: