Световноизвестният фотограф Йозеф Куделка лично откри изложбата си „Изгнания“. 75-те фотографии, които е дарил на центъра „Помпиду“, за първи път напускат Франция, за да бъдат показани в Софийската градска художествена галерия. Изложбата може да бъде видяна до 9 юни.

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията „Изгнания“ на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Изложените знакови творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20-ти век.

След като рискува живота си, за да заснеме Пражката пролет през 1968 -а и напуска Чехословакия, Йозеф Куделка не изпитва необходимост да се връща някъде. Казва, че да си изгнаник е шанс, който те задължава да започнеш от нулата, но от самото изгнание никога няма завръщане. Куделка и неговите черно-бели образи си приличат – те са странстващи, отритнати, но и свободни.

Днес фотографът, който не желае да има онова, което наричаме свой дом, е най-известен по света със снимките от своята родина, а българин, който бил издател в Чехия, го убедил да събере спомените си в книга.

error: