Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория на Антарктида. Тя ще се намира в съществуващата българска полярна база. Това разкри директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев.

„Антарктида става все по-интересна за всички нации и всяка нация, която е там, хвърля десетки и стотици милиони долари, за да обновява своите бази. Например, базата на САЩ предстои да бъде изцяло обновена с бюджет от 200 млн. долара. Поляците също обновяват изцяло базата си с бюджет от 30 млн. евро, а испанците похарчиха над 20 млн. евро, докато ние не променяме нашата база“, обясни Пимпирев пред Нова ТВ.

„Засега старите постройки си остават, но към тях ще бъде прибавена една научна лаборатория, защото науката е основното, заради което сме там. Българската база е международен научен център. Апаратурата в новия център ще позволява пробите, които се събират да не бъдат повредени при транспорта, който трае от няколко седмици до месеци, до обитаемите континенти. Така ще бъдат обработени на място и ще идват за изследване пригодени, а не загубени.

В момента използваме мястото, където държим инструментите ни за ремонт на къщата и на машини, за научна работа, въпреки че всяка година базата ни се посещава от 10 до 15 учени, с които работим по високо оценени международни проекти”, допълни той.

Очаква се лабораторията да бъде завършена до 2-3 години, добави той. „Там се изгражда доста трудно. Материалите са един от най-важните въпроси. Те трябва да отговарят на специфични изисквания – да могат да бъдат сглобени лесно на място, там няма пристанище – всичко се пренася с понтони, с лодки, с хеликоптери, а ние не притежаваме нищо от това и разчитаме на връзките си с нашите колеги“, каза още проф. Пимпирев.

error: