С изложба на Венелин Шурелов беше открит есенният сезон на Българския кулурен институт във Франция. 40 картини и някои от емблематичните фигури-обекти на българския визуален артист бяха представени в първата му самостоятелна изложба в Париж ROTATIONS (РОТАЦИИ). Експозицията може да бъде видяна от жителите и гостите на френската столица в галерията на Института до 10 ноември.

Изложбата на Шурелов ROTATIONS събира най-новите му, неизлагани до момента работи, както и някои творби от дългогодишния му проект SubHuman Theatre – платформата, която художникът разработва от 2004 година насам.

Шурелов създава в областта на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротеска и синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория.

Работите му носят разпознаваем визуален код, а цялото му творчество изгражда собствени образи и митология, функция на епохата, в която живее. Теми на произведенията му са забравената емоция, потиснатата човечност и субкултурите, които те създават.

Роденият през 1977 г. Шурелов е български художник, сценограф и куратор. Съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия в София. Има редица участия в галерии и сцени в България, страни от Европа и САЩ зад гърба си. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

error: