Седем десети от земята е покрита с океани. Те осигуряват около 85% от кислорода, който дишаме и част от храната, която консумираме. Човешката дейност обаче ги подлага на сериозни изпитания.

Емисии на парникови газове, глобално затопляне и прекомерен риболов. Резултатът е: киселинността на океаните се е увеличила многократно, а една трета от животните в моретата са застрашени от изчезване.

Много хора работят в опит да променят нещата. Те вярват, че има решение.

Почистване на пластмасата

Пластмасата се е превърнала в един от най-големите проблеми на океаните, като вече тази материя е стигнала до най-отдалечените кътчета около полюсите и най-големите дълбочини.

Мнозина работят върху проекти, свързани с почистването на пластмасата от моретата. В Ichthion разработват система за извличането на пластмасовите боклуци от реките, по които голяма част от тях стигат до океаните.

Създаденото от компанията устройство стои на повърхността на реката и насочва плаващите обекти към бреговете, където постоянно движеща се лента ги повдига и те минават покрай камера. Изкуствен интелект разпознава размера, цвета и марката на различната пластмаса.

Това позволява на учените да определят откъде идва боклука и кои са най-често изхвърляните продукти. След това пластмасата, която е до 80 тона на ден, се разпределя и изпраща за повторно използване или рециклиране.

Планира се първите системи Azure да бъдат инсталирани следващата година по реки в Еквадор. Надеждата е те да спрат потока от пластмаса, отиващ към островите Галапагос.

При друго устройство, върху което компанията работи, намерението е то да бъде прикачено към кораби и да филтрира парченцата пластмасата. Идеята идва от морския свят и начина, по който голямата акула филтрира планктона.

По-устойчиви рифове

Кораловите рифове за жизненоважни екосистеми, в които живеят една четвърт от морските обитатели. Ако температурата на водата се покачи с 2 градуса до 2100 г., повечето от рифовете ще бъдат унищожени. Отглеждането на „супер корали“ може да е един от начините те да бъдат спасени.

Проф. Маделейн ван Опен работи по въпроса от няколко години заедно с биолога Рут Гейт, която почина през 2018 г. Тя и други учени опитват различни техники, които са в сферата на „подпомогната еволюция“ и включват селективно размножаване и генно модифициране.

Някои видове корали са естествено по-способни да се справят с по-високи температури. Вече има обещаващи резултати от опити за създаването на хибриди, които ще са по-адаптивни към новите условия. Междувременно учените търсят гените, които дават предимство на някои видове.

Поглед отгоре

До преди няколко години бе почти невъзможно да се следи незаконния риболов в открития океан. От 2016-а година Global Fishing Watch следи водите от космоса. Общият проект на технологичния гигант Google, групата Oceana и сателитните експерти от SkyTruth прави много по-трудно за корабите да се скрият.

Технологията е базирана на устройствата за проследяване, които големите кораби трябва да носят, за да дават информация за местоположението, скоростта и курса си, за да се избегнат сблъсъци.

Роботите гмуркачи

Океаните са най-голямата среда на живот, но все още знаем много малко за дълбоките води. Проблемът е, че е изключително трудно да се изследва океанското дъно.

Технологически иновации обаче помагат това да се случва. Сред тях e флота роботи гмуркачи или автономни подводни превозни средства (AUV). Снабдени с камери с висока резолюция, те са мощно средство за поглед към дълбочините. Единственият проблем е, че някой трябва да обратоти огромното количество събрана информация.

error: