На бляскава церемония в зала 1 на НДК се състоя награждаването на победителите от конкурсната програма на кино-литературния фестивал CineLibri.

Актьорът и председател на журито Кристоф Ламбер връчи голямата награда, която отиде при „Изпепеляване“ (2018), мистериозна драма на режисьора Лий Чанг-донг, заснет по разказа „Горящият хамбар“ от сборника „Изчезването на слона“ на Харуки Мураками.

„Винаги е трудно се вземе важно решение, но ние го взехме единодушно. Надявам се да се върна отново в България“, каза Кристоф Ламбер при връчването на наградата. Тя беше приета от Христо Христозов, който е разпространител на лентата за България.

Почетна грамота за майсторска литературна адаптация получи класираната на второ място биографична драма „Заличено момче” на реж. Джоуел Еджъртън по мемоарната книга на американския писател и ЛГБТ активист Гарард Конли, който беше специален гост на фестивала.

На трето място журито постави „Продавачът на вестници и цигари“ – нежна, мъдра, сърцераздирателна драма на реж. Николаус Лейтнер по романа на Роберт Зееталер.

Cinelibri продължава до 20 октомври с прожекции на филми извън конкурсната програма.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=HZSpB5SGnl4″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““ /]

error: