Пандемията от новия коронавирус спира промишлени предприятия и ограничава транспорта, което води до временно намаляване на замърсяването на въздуха по целия свят. Това показват сателитни изображения на Европейската космическа агенция, съобщава „Гардиън“.

Данни от НАСА на Европейската космическа агенция показват, че през последните шест седмици нивата на азотен диоксид в градовете и индустриалните райони в Азия и Европа са били значително по-ниски, отколкото в същия период на миналата година.

Според Европейската Космическа Агенция (ЕSA) и други независими източници, нивото на азотен диоксид, значително е намаляло над Китай, Италия и други засегнати от коронавирус страни сред които Испания, Германия и Франция.

Един от най-големите спадове на нивата на замърсяване може да се забележи над централния китайски град Ухан, който беше блокиран в края на януари заради коронавируса. Градът с 11 милиона души е основен транспортен център и дом на стотици фабрики, доставящи части за автомобили и друг хардуер за глобалните вериги за доставки. Според НАСА нивата на азотния диоксид в източната и централната част на Китай са били с 10-30% по-ниски от нормалните.

Промените над Северна Италия са особено поразителни, тъй като димът от гъста мрежа от фабрики има тенденция да бъде блокиран от Алпите в края на долината По, което прави този район едно от най-замърсените места в Западна Европа. След като страната беше блокирана на 9 март, нивата на азотен диоксид в Милано и други части на Северна Италия са спаднали с около 40%.

Клаус Зехнер, специалист по анализиране на сателитни снимки към Европейскта Космическа Агенция (ЕSA), споделя: „Редуцирането на вредни емисии е видимо на нашите снимки. Това нещо съвпада с карантината в Италия, която значително намалява автомобилния трафик и индустриалните процеси.“

Замърсяването на въздуха може да причини хипертония, диабет и респираторни заболявания, също предразполагащи за по-лесното разпространение на епидемията. Това е още една причина да се гледа на карантината като благоприятна последица.

Пол Монкс, професор по замърсяване на въздуха в Университета в Лестър, прогнозира, че ще има важни уроци, които трябва да научим. „В момента без да искаме провеждаме най-мащабния експеримент, виждан някога“, изтъква той и допълва: „Виждаме ли на какво можем да станем свидетели в бъдеще, ако успеем да преминем към нисковъглеродна икономика? Да не омаловажаваме загубата на живот, но това може да ни даде някаква надежда от нещо ужасно. Да се види какво може да се постигне.“

Монкс, който е бивш председател на научния консултативен съвет към британското правителство по въпросите на качеството на въздуха, подчерта още, че намаляването на замърсяването на въздуха може да донесе някои ползи за здравето, въпреки че е малко вероятно да компенсира загубата на човешки животи от коронавируса.

„Изглежда напълно вероятно намаляването на замърсяването на въздуха да бъде от полза за хората от чувствителни категории, например някои страдащи от астма“, коментира той и отбеляза: „Това може да намали разпространението на болестта. Високото ниво на замърсяване на въздуха засилва заразяването с вируси, защото то води до възпаления и понижаване на имунитета.“ Селското стопанство също може да е печелившо, тъй като замърсяването възпрепятства растежа на растенията, добави той.

Като един от най-големите замърсители Китай генерира 30% от световните емисии на въглероден диоксид годишно. Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух в страната, установява, че това е еквивалент на 200 млн. тона въглероден диоксид изобщо. За сравнение Великобритания изпуска само 7% вредни емисии на година.

В Световен мащаб, след извънредното положение и наложената карантина, от 3.02 до 1.03 2020 г., емисиите на въглероден диоксид са спаднали с 25%. Поради карантината, заради COVID-19, въздухът в София също претърпя значителни подобрения.

error: