Оптимизмът на Камий Тома е заразителен, а страстта, с която свири, пленява публиката. Една от целите й е да носи радост на хората и да ги накара да отворят сърцата си за музиката.

Родената в Париж виолончелистка е една от изгряващите звезди на европейската музикална сцена. След многобройни изяви из Европа тя ще свири за първи път в България на 15 октомври. В Зала „България“ ще изпълни концерт за виолончело в ла минор на Роберт Шуман заедно със Софийската филхармония под ръководството на маестро Найден Тодоров.

Пред break.bg Камий сподели очакванията си от първото си участие на българска сцена. Тя разказа за музикалния си път, новия си албум и какво е усещането да свириш по покривите на Париж.

Преди три година Тома стана първият виолончелист от повече от 40 години, който подписва ексклузивен договор с лейбъла на Deutsche Grammophon. Сред наградите, с които е отличена, е тази за изгряваща звезда на френските Victoires de la musique classique през 2014 г. Същата година е обявена за талант на годината от на Европейския съюз за радио и телевизия.

Камий избира виолончело още когато е на четири години. Майка й я запознава с музиката и тя още тогава решава, че това е призванието й. „Дълбокият звук на виолончелото е първият ми спомен. Не съм имала колебания с какво ще се занимавам“, споделя тя.

Двама от най-великите виолончелисти са нейно вдъхновение още от малка – Жаклин дю Пре и Мстислав Ростропович: „Мечтата ми беше един ден да мога да правя нещо толкова красиво. Слушах техни записи през цялото време и си мислех: Как е възможно да правиш нещо, което да те развълнува толкова?“

Начинът, по който Тома вижда света, когато свири, обяснява защо изпълненията й са изпълнени  със страст всеки път, когато е на сцена. „Малко е като магия, когато свиря. Чувствам, че се сливам с музиката. Като актьор, който влиза в роля. Забравям за всичко друго. Остава това, което композиторът е вложил във всяка нота, емоцията, която е изразена. Вярвам, че всяка нота разказва нещо. Ставам едно цяло с музиката и виолончелото“, споделя чаровната Камий.

„За първи път ще посетя България и много се радвам, че ще го направя. Всъщност, свирих Шуман с Найден Тодоров в Германия миналата година, така че го познавам. Той е причината да искам да дойда в България и много се радвам на поканата“, допълва тя.

Новият й албум Voice of Hope носи посланието „Красотата ще спаси света“. В центъра му е творбата на турския композитор Фазил Сай Never Give Up, специално написана за Тома. Албумът е отговорът на творците на терористичните атаки в Париж и Истанбул през 2015 и 2016 г.

Албумът излиза в година, в който светът изживява труден период и в месеците на изолация музиката беше един от източниците на надежда за бъдещето. „Не сме го планирали за такъв период, но аз вярвам, че музиката и изкуството са отговорът на тъмнината. Всеки път, когато музиката може да помогне, съм изключително щастлива“, обяснява Тома.

„Периодът, в който всички бяхме затворени беше труден за мен. Бях свикнала да пътувам много и да свиря на различни места. Накара ме да осъзная колко ми липсва това и каква нужда имам да споделям музиката, каква привилегия е това“, споделя още тя.

По време на изолацията жизнерадостната Камий започва да свири по покривите на Париж, а изпълненията й стават много популярни. Началото е на покрива на сградата, където живее, но сега вече я канят и на други места и има възможност да поглежда столицата на Франция от различни високи точки.

„Прекарвах много време на покрива. Париж е удивителен град и е прекрасно да имаш гледка към него от високо. Един ден имаше такъв прекрасен залез и аз исках по някакъв начин да го споделя. Качих се горе и започнах да свиря. Така покривът се превърна в моята зала за концерти за няколко месеца“, разказва тя.

И с усмивка допълва: „Вече ме канят и по други покриви. Ще продължа опознаването им. Ако имате в София някой покрив с хубава гледка, бих се радвала да го видя“.

Камий признава, че дори когато не се занимава с професионалните си ангажименти слуша много класическа музика. Отделно от това „напоследък слушам много джаз, Нина Симон и френските певци Барбара и Джак Брел“.

На въпрос как си представя своя концерт-мечта, тя го описва така: „Мечтаният ми концерт би бил на някакво отворено пространство, пълно с хора, които обикновено не слушат класическа музика. И те да влюбят в нея. Една голяма общност, обединена от музиката“.

Концертът на Камий Тома заедно със Софийската филхармония е част от програмата „Нови звезди“ и ще се състои на 15 октомври от 19 часа в Зала „България“.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ

error: