Къмпингите все по-често са предпочитано място за почивка, особено през лятото. Ето някои от по-добрите места в България:

Sakar Hills – с. Бисер

Семейният къмпинг на пенсионираните Мартин и Шърли Джефс в село Бисер (между Харманли и Любимец) работи вече 8 години и предлага всичко това, което очакваме от един къмпинг в която и да било точка на Европа. Местата за палатки и каравани могат да са на бетон или трева, снабдени са с електричество и вода, топлата вода в баните и тоалетните е постоянна, има безжичен интернет, магазинче, пералня, покрита зона. Домашните любимци са добре дошли, стига да ги държите под око (същото важи и за децата). Ако ви доскучае, в близост има тракийски гробници, винарни, приятни ресторанти и магазини, гостоприемни местни хора и досатъчно див живот и природа, все пак говорим за Източни Родопи.

Още интересни материали за приключения, екстремни спортове и и може да намерите в специалния юбилеен брой на списание 360°, както и на сайта www.360mag.bg.

Екокъмпинг Батак

Тук едно е ясно – няма да ви липсва гледка. Язовир Батак е способен в един ден да изглежда по десет различни начина, в зависимост от времето, а изгрева и пълнолунието над острова са нещо, което трябва да се види. И още, разположен на 1100 м н.в., млечният път е толкова по-близо, че няма хотелска категоризация, която да може да преброи звездите на къмпинга. Освен гледки, има и условия за активно време и спорт, в случай че това е вашата идея за къмпинг. Всяко паркомясто разполага с ток и вода, разбира се има и безжичен интернет, душ кабини, тоалетни и мивки, и дори сателитна телевизия. Нас обаче повече ни радват възможностите за огън и баребкю на открито, както и активните дейности – като каяци, лодки, преходи в района пеш или с колелета. Палци горе и заради факта, че са се постарали всичко в къмпинга да е както трябва спрямо природата – имат модерна пречиствателна станция, а всички удобства са от естествени материали, предимно дърво и камък, така че да са в хармония с околната среда.

Кисимови дупки – с. Белозем

Къмпингът е разположен във влажна зона „Кисимови дупки”, местообитание на защитени биологични видове и с богато биоразнообразие. Така че ако си падате по спортния риболов, или търсите да фотографирате диви животни и растения в естествената им среда, това е вашето място. Имайте предвид, че водоемът е дом на особено големи екземпляри риба, тъй че няма да ви се налага да преувеличавето пред приятелите (но всеки улов над 5 кг трябва задължително да бъде пуснат обратно на свобода). Мястото за разполагане на палатки и каравани е 10 000 кв.м., като престоят им е включен във входната екотакса. Обектът е електрифициран и има денонощна охрана, работи целогодишно, и разполага с всички необходими къмпингарски условия – безжичен интернет, паркинг, покрита беседка с пейки, открити маси, тоалетни, бани, ръчни помпи за вода, кладенец за охлаждане на напитки, подвижни барбекюта. В близост до къмпинга е и с. Белозем, обявено за европейско селище на белия щъркел.

Къмпинг Велико Търново

Ник и Ники, родом от Великобритания, идват в България, докато обикалят Европа с караваната си за медения си месец през 2005 г. Две години по-късно решават да се установят тук за постоянно и да създадат къмпинг, който по нищо да не отстъпва на най-добрите европейски къмпинги. Освен с отлични удобства, ни печелят с уникалната си градина – до момента имат над 130 най-различни дървета, плодни или просто за сянка и зеленина. Всяко паркомясто е с площ от 100 кв.м., така че имате достатъчно простор и уединение, с пътища за лесен достъп и повече от отлични условия – невероятни бани и тоалетни (плюс специализирани такива за семейства с деца и хора с физически увреждания), пералня, обща кухня и дори 20-метров басейн.

Къмпинг Зора – Обзор

Ако сте отчаяни от положението с къмпингите по Черноморието, сме на път да променим мнението ви. Къмпинг Зора е изцяло новоизграден, разположен на обширна площ от 8 дка, така че спокойно ще ви предложи всичко необходимо – 60 на брой достатъчно големи места за каравани и палатки (до 100 кв.м.) с достъп до ток и вода, покрити с тревна настилка, която се обезпаразитява, лятна кухня с барбекю, напълно обзаведен кухненски блок с хладилник и фурна, безжичен интернет, безупречно чисти бани и тоалетни, пералня, денонощна охрана, ресторант, обезопасена площадка и надуваем басейн за най-малките. А плажът е само на 300 м!

Якото място – Лозенец

Разположено между Лозенец и Китен, близо до плажа на Корал, Якото място определено печели с атмосфера. За съжаление, местата за къмпингуване не са толкова много – до 15 места за палатки и до 6 за кемпери и каравани, но ако успеете да се вредите между късметлиите, няма да се разочаровате. Коли не се допускат вътре в къмпинга, за повече тишина и спокойствие, цялото пространство е затревено, санитарните помещения са чисти и приятни в средиземноморски-горски стил, топла вода 24/7, дървена къщичка с кухненски бокс, оборудван с всичко необходимо (печка, фурна, микровълнова, хладилник с голяма камера, мивка, прибори и чаши), телевизор с кабелна, маса и столове, барбекюта, и разбира се, безжичен интернет.

Диана Петрова, списание 360°

error: