Кейт Бланшет ще председателства журито на фестивала във Венеция. Въпреки че имаше съмнения за отлагане на филмовия фестивал поради продължаващата пандемия, Лука Зая, управителят на Венето, заяви, че събитието ще се проведе, както е планирано – от 2-ри до 12-и септември.

Зая, която е в борда на директорите на фестивала „Биенале ди Венеция“, заяви, че най-вероятно ще има по-малко филми на фестивала тази година. Пълният състав обаче не трябва да бъде обявяван до края на юли.

„Всяка година очаквам с нетърпение селекцията във Венеция и всяка година тя е изненадваща и различна. Фестивалът във Венеция е празник на провокативната и вдъхновяваща среда, която е киното във всичките му форми. Привилегия и удоволствие е да бъда тазгодишен председател на журито“, сподели Бланшет.

Въпреки че със своите над 30 000 жертви Италия е сред най-засегнатите от COVID-19 страни, най-старият филмов фестивал в света планира да проведе 77-ото си издание по график.

Новината идва малко след като Венецианското биенале обяви, че най-големият фестивал за модерно и съвременно изкуство се отлага за 2022 г., а Архитектурното биенале в града на каналите, което трябваше да се застъпи с кинофорума, ще се проведе през 2021 година.

Сред фестивалите, които отмениха своите издания за 2020 г., са Кан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Локарно и много др. От миналия пет те обединяват усилия в онлайн събитието We Are One: A Global Film Festival, където безплатно в рамките на 10 дни ще бъдат показани 34 пълнометражни и над 70 късометражни филма.

error: