Дигитално възстановената класика „Мера според мера“ ще има своята премиера на есенното изданиена 24-тия Международен София Филм Фест. Георги Дюлгеров ще представи и своята книга „Биография на моите филми“ на 13 октомври от 18.00 в Дома на киното.

Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“ и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения.

Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. Ролите са поверени на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и др. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“. В „Мера според мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра.

Публиката на 24-тия София Филм Фест ще има възможност да види възрожденската сага
в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина и звук. Дигиталната реставрация на „Мера според мера“ е реализирана в Доли медия студио, които стоят и зад дигитализирането на „Парчета любов“ и новата версия на трилогията „Хан Аспарух“ – „Ханът и империята“. Продуцент на реставрацията е Добромир Чочов.

Премиерата на „Биография на моите филми“ ще бъде на 13 октомври от 18.00 часа в Дома на киното, а представянето на първа част на „Мера според мера“ – същия ден от 19.00. Втора и трета серия на филма са програмирани за 14 и 15 октомври.

error: