Част от класиката на българското кино и нови продукции могат да се гледат онлайн в новата стрийминг платформа, която стартира през декември. В каталога на Gledam.bg има над 40 игрални и документални филма. В платформата ще бъдат публикувани и театрални спектакли.

Филмите ще бъдат достъпни не само на територията на България, а също в Европейския съюз, САЩ и Канада, имат субтитри на български и английски език. Могат да се гледат на всички устройства.

Платформата е създадена от четирима българи, които стоят зад друга онлайн инициатива – NoBlink!. Това са Николай Стоичков, Александър Каролев, Павлина Атанасова и актьорът Александър Алексиев. Начинанието им е изцяло частно, без помощ от държавата, но имат подкрепата на Националния филмов център и всички сдружения за авторски права.

В платформата в момента има заглавия, произведени от 1958-а до 2019 г. – разделени в категориите класика, комедии, драма, за децата, документални, ново БГ кино. Най-старият засега е „Любимец 13“, най-новият – „Доза щастие“. В каталога са още филми като „Оркестър без име“, „Топло“, „Вчера“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Авантаж“, „Дами канят“, „Двойникът“, „С деца на море“, „Осъдени души“, „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“ и „Вилна зона“.

Gledam.bg предлага възможност за месечен и годишен абонамент, както и за гледане под наем на отделни заглавия на съвсем достъни цени. Амбицията е да се добавя ново съдържание на всеки 2 седмици, както и авторски продукции, създадени специално за платформата.

Месечният абонамент е 7, 99 лв., за три месеца – 20,99 лв., а за година – 69,99 лв. Първите пет дни гледането е безплатно.

error: