Американският писател Х. Ф. Лъвкрафт (1890–1937) е автор на произведения с водещ принцип “космическият ужас”. Почти неизвестен приживе, сега заради размаха на фантазията си той често е поставян наравно с Хърбърт Уелс и Дж. Р. Р. Толкин.

“Сянка отвъд времето” (изд. Изток-Запад) включва разкази и новели от сборниците “Зовът на Ктхулу” и “Планините на безумието” в нов превод на български език. Тук са събрани част от най-известните произведения на автора – от ранни истории като “Дагон”, с които Лъвкрафт прекроява хорър жанра, до най-зрелите му творби – “Бродник в мрака” и “Сянка отвъд времето”. Те са подредени хронологично и показват как са се развили стилът и идеите му през годините.

Творбите му могат да се определят както като хорър, така и като мрачно фентъзи или черна фантастика. Наричат ги също “стихове в проза”. Лъвкрафт е повлиян от Едгар По и от хималайските картини на Николай Рьорих, а от своя страна неговите апокалиптични видения оказват силно въздействие върху Стивън Кинг и съвременната попкултура.