Най-новата галерия в Пловдив – галерия „Капана“ ще бъде открита следващата седмица с изложба от най-добрите картини на пловдивските художници. Сред колекцията от шедьоври се нареждат имената както на най-известните творци в града под тепетата – Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, така и на такива, които са рисували в чужбина или пък отдавна са прекратили кариерата си.

Това са картини от фонда на община Пловдив, купувани през последните десетилетия. Досега те никога не са събирани и показвани на публиката в обща изложба, съобщава БНТ.

Освен картини на добре познатите художници в изложбата творби на емигранта Атанас Згалевски, на 93-годишния Иван Поповски (Джовани), на Кольо Витковски от ранните му години и на много други местни автори, дали своя принос Пловдив да се наложи като „града на художниците“.

Подборът на картините за изложбата е бил доста труден, защото се оказва, че в общинския фонд има над 2700 експоната – освен картини, много скулптури и пластики. Ежегодно община Пловдив купува произведения на изкуството за 20 хиляди лева. Куратор на изложбата е директорът на Градската художествена галерия. Според него, публиката ще остане приятно изненадата от направената селекция.

Снимка: вестник „Марица“

error: