Метрото в Москва е едновременно урок по история и музей на изкуствата. И това без да споменаваме ефикасна транспортна система. Дизайнът на спирките и посоката на разрастване разказва история за Москва през 20-и и 21-и век. Още по-интересни са произведенията на изкуството и архитектурата на различните спирки. Много от тях са изградени от гранит и мрамор и са украсени с мозайки, фрески и барелефи.

След като Йозиф Сталин обявява плановете за изграждането на метрото в началото на 30-те години на миналия век, около 10 000 члена на Комсомола се включват, за да помагат. Метрото започва да действа на 15 май 1935 г. в 7 часа сутринта. Хиляди хора прекарват нощта пред вратите на спирката с надежда, че ще се качат на първия влак по червената линия.

Осветлението на много от спирките е слабо и мъжделиво. Това е направено с цел да създаде атмосфера, освен да бъде по-ефективно. Метрото има някои от най-дълбоките спирки в света, което се държи на блатистата почва на града. Спирката „Парк Победи“ е 84 метра под земята и има най-дългите ескалатори в Европа. Интериорът е направен в чест на победите на руснаците във войната срещу Наполеон през 1812 и Втората световна война.

Всеки ден почти девет милиона души се возят на метрото в Москва. Те минават през изящно сътворени спирки. Някои са галерии с експозиции, а други – произведения на изкуството.

Ето някои от най-красивите спирки на метрото в Москва:

АРБАТСКАЯ

Спирката е проектирана от Леонид Поляков, архитектът, който изгражда един от седемте небостъргача в Сталинистки стил. Подът е направен от разноцветни гранитни плочки, които оформят шарка като на килим. Колоните са украсени с бели керамични букети, а полилеите са от позлатен бронз. „Арбатская“ се намира близо до централата на Министерството на отбраната и съществува легенда, че е проектирана, така че в случай на война, може бързо да се превърне в бункер за военните.

ПАРК КУЛТУРИ

Тази спирка води до основния парк на Москва „Горки“ и включва пет вида мрамор от светлосиво до черно. Другите характеристики включват полилеи и мраморни барелефи.

ПЛОЩАД РЕВОЛЮЦИИ

Тя е постветена на Октомврийската революция от 1917 г., като 76 бронзови статуи изобразяващи основните участници: войници, селяни, моряци, работници, студенти и много други. Поради ограниченото пространство в нишите, където са статуите, много от фигурите са на седнали хора, коленичили или приклекнали.

ТАГАНСКАЯ

Средновековна архитектура е основната тема на спирката. Арките наподобяват сводове от това време. Колоните са украсени с панели от майолика в стила на Андреа дела Робиа, известен флорентински скулптор. Вместо образи на Мадоната, по стените са изобразени герои на Съветския съюз.

НОВОКУЗНЕЦКАЯ

Въпреки че е построена по време на Втората световна война, спирката е луксозно украсена. Огромни мраморни пейки в ренесансов стил са разположени по продължението на спирката, а поглед нагоре среща бронзови декоративни медальони със снимки на флагове, щитове и оръжия, както и портрети на руски военни. Таванът в средата на залата е украсен с огромни месингови полилеи и шест мозайки с мотиви.

КИЕВСКАЯ

Спирката е строена под личния надзор на съветския лидер Никита Хрушчов. С елегантен декор и многобройни мозайки Крушчов искал да отдаде почит да родината си Украйна. Фойето е украсено с мрамор и гранит, а колоните има 18 панела от музайки във флорентински стил. Барафелни панели разказват историята на Русия и Украйна от средата на 17-и век до Октомврийската революция през 1917 г.

ТЕАТРАЛНАЯ

От нея се излиза за Болшой театър, Червения площад и Кремъл, така че не е изненада, че богатата декорация е проектирана да впечатлява руснаци и чужденци. Пространството е изпълнено с огромни порцеланови релефи, които изобразяват музиката и танците на някои от народите на бившия Съветския съюз, а фигурите са в традиционни носии.

МАЯКОВСКАЯ

Шедьовърът в стил арт деко отваря врати през 1938 г. По време на конструкцията са използвани най-модерните технологии на времето. Вместо тежки колони, са поставени високи и тънки, които създават усещането за голяма зала. Има и множество мозайки, направени от скиците на Александър Дейнека.

НОВОСЛОБОДСКАЯ

Тази спирка е известна с 32-ата панела с цветно стъкло. Носи се легенда, че преди откриването архитектите се притеснявали, че тя ще прилича на католическа църква. В днешно време московчани я оприличават на подводен свят.

КОМСОМОЛСКАЯ

Спирката изобразява върхът на Сталининския архитектурен стил с елегантни бронзови полилеи, мраморни акради и величествени мозайки. Тя е украсена и с осем панела в древноцърковен стил, които изобразяват известни руски командири, сред които Владимир Ленин.

 

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=7vY1hGtn5XM“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: