25 години след опаковането на Райхстага, дело на Кристо и съпругата му Жан-Клод де Гийебон, която почина на 74-годишна възраст през 2009 г., артистът с български корени се готви за осъществяването на една от най-големите си мечти – опаковането на Триумфалната арка в Париж, съобщава „Дойче веле“.

Кристо, който от години живее в Ню Йорк, ще покрие Триумфалната арка с 25 хил. кв.м сребристо-син плат и възнамерява да представи творбата си пред публиката между 29 септември и 4 октомври 2020 г.

Въпреки че проектът е планиран преди цели 50 години, той беше одобрен едва сега. Кристо не крие, че вече е бил загубил надежда, че някога той може да стане действителност. „Мечтая единствено за това: да опаковам изцяло Триумфалната арка“, казва той пред ДПА.

ДПА припомня, че Кристо е роден през 1935 г. в България. Той следва изобразително изкуство, а през 1956 г. бяга от страната през Виена. От 1958 г. живее в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която през годините реализираха много проекти.

През 2016 г. инсталацията на Кристо „Плаващите кейове“ в езерото Изео в Италия въпреки сравнително кратката си продължителност от 16 дни се превърна в най-посещаваното художествено събитие за 2016 г. според The Art Newspaper. С 1.2 млн. посетители „Плаващите кейове“ се класира преди изложби на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк – MoMA, „Метрополитън“, Третяковската галерия и експозиции на импресионисти и стари майстори.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=aF6NiBl3tWU“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: