Кварто Квартет започна новия си музикален сезон, който е под наслов „Пулсът на Европа“. В първия си концерт те пренесоха публиката в духа на Виена от средата на 19 век с творби на Шуберт и Брамс.

На 13 октомври в зала „България“ Кварто Квартет ще изпълни музика от испанските композитори Хуан Крисостомо де Ариага, Исак Албенис, Хоакин Турина и Мануел Де Фая. Специален гости ще бъдат пианистката Надежда Цанова и Евгения Ралчева (сопран).

Хуан Крисостомо де Ариага (1806-1826) е една от най-ярките музикални звезди на Испания, често наричан „испанския Моцарт“. Той умира едва двадесетгодишен, но оставя съвсем зрели композиции, сред които трите му струнни квартета – неизменна част от репертоара на най-прочутите музиканти в света.

Ще слушате за първи път в България неговият Трети струнен квартет – една композиция, която е сред най-добрите струнни квартети писани някога, сравнима с късните опуси на Моцарт и Бетовен.

Исак Мануел Франсиско Албенис (1860-1909) още на четири години изнася клавирен концерт и изпитва страстно желание да учи музика Става един от най-известните пианисти, наричат го „испанския Лист”. Изключително виртуозно свири произведения на Лист, Шуман, Шопен, Скарлати. Изпълнението му се отличава с голям размах и декоративност. Пианистичната дейност на Албенис има голямо значение за музикалния живот в Испания – популяризира сред испанската публика много класически произведения, неизвестни за нея дотогава. Албенис пресъздава националния характер на испанската народна музика. В зала „България“ ще звучат емблематичните му композиции „Астурия“ и „Севиля“.

Хоакин Турина (1882-1949) е важна фигура за испанската култура – пианист, диригент, композитор и музикален критик. Мечтата на семейството му е той да стане лекар, но страстта му към музиката надделяла и започнал да учи хармония и пиано. Турина е сред най-забележителните композитори на Испания, наравно със своя приятел Мануел Де Фая. Ще слушате неговия цикъл „Музите на Андалусия“ посветен на различните музи на изкуствата оп.93.

Мануел Де Фая (1876-1946) става известен в цяла Западна Европа в началото на 20-и век, но през 1914-а решава да се върне в родината. През 20-те години на миналия век се установява в Гранада, където се раждат и най-прекрасните му произведения – балетите „Любовна магия” и „Тривърхата шапка” и популярните „Седем испански песни” за глас и пиано.

Музиката му изобилства с народни мелодии и ритми най-вече от Андалусия и Кастилия, но претворени чрез модерните средства на импресионизма и неокласицизма. От неговите произведения ще чуете оригиналната му версия за струнен квинтет и пиано „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“ от балета „Любовна магия“.

„Испания” от Кварто Квартет и Софийските филхармоници

Концерт, посветен на Националния празник на Кралство Испания

В програмата:

– Хуан Крисостомо де Ариага – Струнен квартет №3 (премиера)
– Исак Албенис – „Астурия“ и „Севиля“
– Хоакин Турина – „Музите на Андалусия“ (премиера)
– Мануел Де Фая – „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“

Кварто квартет и приятели:

Иван Пенчев – цигулка
Светлана Станчева – цигулка
Татяна Тодорова – виола
Димитър Тенчев – виолончело
Лена Карни – контрабас
Евгения Ралчева – сопран
Надежда Цанова – пиано

Билети: на касите на Зала „България“ и в Ивентим

error: