Легендарният алпинист италиански Райнхолд Меснер издаде в България книгата си „Убийството на невъзможното“ с различно посвещение – бележка на автора за Боян Петров. В книгата известни катерачи от целия свят дискутират предела в алпинизма.

Райнхолд Меснер е не само легендарен алпинист, изкачил всичките 14 осемхилядници, но и ловец на приключения, прекосил пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Двамата с Петър Хабелер са първите хора, стъпили на връх Еверест без допълнителен кислород. Заради постиженията му списание „Аутсайд“ нарича Меснер „кралят на катерачите“.

Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното“, след като реализира своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Така поставя епохална промяна на основните ценности на катеренето и началото на движението за чистото катерене. Днес в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии, с които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела. Един от текстовете е на Боян Петров. Това е последната статия, която той пише, преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма.

error: