„Лео и горските духове“ е изложба, съвкупност от двадесет фотографии на Юлиан Атанасов. Ще добиеш красиво усещане за природата на неподвижните изображения, функциониращи различно от движещите се.

Юлиан е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Неговите образи се раждат в един нов свят, извън реалността на филма. Юлиан снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си, и тогава отново образите изплуват в този негов свят, размит между фантазия и реалност.

Образите, уловени в един колкото спонтанен толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност. Търсената естетика засилва усещането за съпричасност към изобразените фигури.

Всички произведения в изложбата „Лео и горските духове“ са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография – заснемане, проявяване и копиране. За Юлиян бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетиката, присъща само на аналоговата фотография.

Юлиян Атансов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите „Източни пиеси“ и „Островът“, където работи с Камен Калев, „3/4“ с реж. Илиян Метев и „Ялда“ от 2019г. с реж. Масуд Бакши.

Изложбата на Юлиан Атанасов може да бъде видяна в КО-ОП до 23.11.2019.

error: