Лос Анджелис има намерение да промени облика си и да намали замърсяването на града, причина за което са многото автомобили. За тази цел градската управа обяви амбициозен план да свие отделяните парникови емисии с 25% до 2028 г., когато градът ще бъде домакин на Летните олимпийските игри.

Подкрепа за инициативата ще окажат редица големи автомобилопрозиводители. Инициативата предвижда 30% от личните превозни средства на пътниците (и 80% от продаваните нови коли) да бъдат електрически, а поне 40% от пътуванията на товарните камиони да не отделят вредни емисии.

Ключов момент за постигането на тези цели е изграждането на мрежа от станции за зареждане на превозни средства с електричество. Планът предвижда поставянето на 84 хил. обществени станции за зареждане и до 95 хил. станции, предвидени в полза на транспортния бизнес.

Регионът на Лос Анджелис е сред най-големите пазари за електрически коли в САЩ. Ако програмата е успешна, се очаква пазарът да нарасне дори още по-значително.

Друга основна цел на инициативата на Лос Анджелис е свиването на броя пътници, които пътуват сами в превозните си средства. Идеята е до 2028 г. поне 20% от пътниците да слязат от автомобилите си и да се насочат към зелени форми на обществен транспорт, велосипеди или други активни транспортни възможности.

Междувременно ново проучване изследва къде по света населението използва възможно най-зелени методи за придвижване от и до работното си място. Някои от най-гъсто населените градове в света са лидери в тази класация.

Това са японската столица Токио, китайската столица Пекин и Сингапур. Подреждането се базира на общата тенденция в транспортните навици на населението – колко хора ходят на работа с обществения транспорт, пеша или с колело.

Столицата на Южна Корея Сеул е четвъртият азиатски град, които попада в топ 10. Към него се присъединяват четири европейски града – Лондон, Копенхаген, Амстердам и Москва, които се описват като дестинации, поощряващи карането на велосипед и притежаващи обширна железопътна мрежа. Найроби – столицата на Кения, и бразилският град Сао Пауло оформят челната десетка. В нея няма нито един град от САЩ.

По данни на ООН замърсяването на въздуха причинява 7 млн. преждевременни смъртни случая на година. Транспортът е отговорен за 29% от вредните емисии, отделяни по света, което го определя като един от най-големите източници на парникови емисии.

error: