Най-посещаваният музей в света – Лувърът, бе затворен в понеделник, след като служителите му упражниха правото си да не работят заради епидемията от коронавируса, предадe Франс прес.

„Много се тревожим, защото посрещаме посетители от цял свят. Рискът е много, много висок“, каза синдикалният представител на служителите на Лувъра Андре Сакристен.

Той посочи, че сред работещите в музея 2 300 служители няма известни случаи на заразяване, но според него „това е само въпрос на време“.

Вчера френското правителство забрани събирания от повече от 5000 души на закрито заради епидемията от коронавируса. Лувърът посреща десетки хиляди посетители на ден.

Междувременно Салонът на книгата в Париж, който трябваше да се проведе от 20 до 23 март, ще бъде отменен заради епидемията. Това е тежък удар за френските издатели, които напоследък изпитват финансови проблеми, а Салонът е най-важното годишно събитие за тях, коментират от Франс прес.

По думите на президента на Салона на книгата Венсан Монтен, мярката цели опазването на здравето на издателите, изложителите, авторите и публиката. Той припомни, че всяка година на проявата идват над 160 000 посетители.

error: