Изключителният руски цигулар и носител на „Грами“ Максим Венгеров ще изнесе концерт с националния ни оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021.

На 11 февруари от 19:00 ч. световната цигулкова звезда ще представи в зала „България“ Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович, а във втората част на вечерта ще прозвучи Камерна симфония в до минор от същия автор. Това е трето гостуване у нас на Максим Венгеров и първо в акустична зала.

Предишните блестящи изяви на цигуларя в България бяха през 2006 и 2018 г. Събитието е част от силния пролетен сезон на Филхармонията, в който ще гостуват още редица други забележителни класически музиканти.

Подобно на всички музиканти 2020 г. бе изпълнена с предизвикателства, но и с интересни нови проекти за големия цигулар. На 12 юни Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в Роял Албърт Хол в Лондон, но събитието бе преместено за 20 април тази година. В програмата ще участват изключителни световни солисти като Миша Майски и Марта Аргерич, както и Оксфордската филхармония с диригент Марис Пападопулос и студенти от Кралския музикален колеж в Лондон.

На 14 януари 2021 Максим Венгеров стартира нова образователна инициатива, която ще му позволи да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Новият уебсайт представлява онлайн платформа, чрез която се излъчват видеоуроци по цигулка. Стартът на инициативата бе отбелязан с безплатен онлайн концерт, в който Максим Венгеров и пианистът Рустем Сайкулов изпълниха соната за цигулка на Щраус в реално време между два града – Венгеров в Монако, а Сайкулов – в Париж.

error: