Националният съвет на кинокритиците в САЩ присъди наградата за най-добра поддържаща женска роля на 24-годишната българска актриса Мария Бакалова. Тя е отличена за изпълнението си във филма на Барън Коен „Борат следващия филм“, в който изигра дъщерята на главния герой, която придружава Борат при пътуванията му до САЩ.

В последните седмици 24-годишната бургазлийка получи няколко приза за ролята си. Сред тях са тези за най-добра актриса в поддържаща роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици (NYFCC), от Асоциацията на филмовите критици в Чикаго, от колегите им в Бостън, от Кръга на филмовите критици във Флорида, от Асоциацията на филмовите журналисти в Индиана и от Алианса на жените филмови журналисти.

Призовете за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра кинематография и най-добра главна женска роля за 2020 г. грабна лентата „Номадландия“ на режисьорката Клои Чжао. В него 63-годишната актриса Франсис Макдорманд играе жена, която събира цялата си покъщнина в автомобила си и пътува из американския Запад след икономическия колапс на малък град.

Наградата за най-добър актьор отиде при Делрой Линдо, който играе ветеран от Виетнамската война във военната драма на Спайк Лий Da 5 Bloods. Документалният филм „Колектив“ на румънеца Александър Нанау за унищожителния пожар през 2015 г. в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха десетки хора, бе удостоен с наградата за най-добър чуждестранен филм.

error: