Над 10 000 французи и чужденци от различни страни закачиха на китките си в Париж червени и бели сплетени конци и се присъединиха към старата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта. В градска акция „Мартеница от България“, инициатива на Българския културен институт в Париж, във френската столица бяха раздадени хиляди български матреници, а доброволци разказваха на любопитните жители и гости на града историята на една от най-старите традиции, които се празнуват у нас на 1 март и съвременно послание и стойност на този обичай.

На няколко емблематични за френската столица места, между които площада Трокадеро срещу Айфеловата кула, артистичния квартал Монтмартр и базиликата „Сакре кьор“, в неделния ден, в който българите отбелязват Баба Марта, излезлите за разходка в града получиха мартеници–гривни с пожелание за здраве и надежда.

Към мартениците бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки на два езика – френски и английски.

От 2017 година елементът „Мартеница“ е вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая – България, Румъния, Молдова и Северна Македония. Макар за произхода на мартеницата („мартинка“ в Северна Македония и „мартишор“ на Север) да се спори, а легендите около нея да са различни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци от прежда на 1 март в очакване настъпването на пролетта.

error: