Едни от най-успешните фотографи в света ще пристигнат за Международната конференция „Inspiration“, която ще се проведе в София на 8 и 9  февруари. Осем изключително интересни и световно признати автори в различни жанрове на фотографията ще говорят за темите, които ги вдъхновяват, и посланията на съвременната визуална култура.

Инициативата е на Клуб Фото Свят и е насочена не само към професионалистите и любителите фотографи, но и към всички, които се интересуват от най-новите тенденции и постижения във фотографското изкуство.

Специален гост на конференцията е Мартин Пар, един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция „Магнум“. Той ще присъства лично на откриването на изложбата му „Този малък свят“ (Small World) на 8 февруари от 19 ч. в галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 55.

Експозицията ще може да бъде видяна до 11 март, а в съпътстващата програма са включени кураторски тур и прожекция на късометражния филм на Пар Teddy Gray‘s Sweet Factory (20 февруари от 18.30 ч.), както и представянето на негови фотокниги (29 февруари от 14 до 20 ч.).

„Този малък свят“ е сред емблематичните проекти на Мартин Пар – хаплива сатира, изследваща световния туризъм. В него британецът осветява „глобалната култура“, която в процеса на търсене на други култури разрушава същите култури. Серията е показана за първи път през 1995 г., а изложбата в галерия „Синтезис“ включва 40 фотографии, заснети в периода 1989-2019 г.

По повод изложбата галерия „Синтезис“ ще публикува специално издание, което представя серията „Този малък свят“. Графичното му оформление е вдъхновено от туристически брошури, издавани от „Балкантурист“ през 60-те и 70-те години на миналия век.

Освен за откриващото събитие на галерия „Синтезис“ Мартин Пар идва у нас и по покана на Inspiration Photo Conference: той ще бъде един от 8-те лектори на конференция в София на 8 и 9 февруари. Това е второто му гостуване в България след 1995-а, когато показва изложбата си Home and Abroad в София и в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив.

Мартин Пар, набор 1952-ра, е учил фотография в Политехническия университет на Манчестър (1970-1973). Получава международно признание с проекти като „Последният курорт“ (The Last Resort, 1983-1985),„Здрав разум“ (Common Sense, 1995-1999) и др. В тях той отправя саркастичен и същевременно интимен и антропологичен поглед към някои аспекти на съвременния живот, като документира ежедневието на различните социални класи в Англия и нарастващото консуматорство в западния свят.

Кадри на Пар са част от колекциите на редица престижни музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. От 1994 г. е пълноправен член на агенция „Магнум“, а в периода 2013-2017 е неин президент. Носител е на множество международни награди за фотография.

error: