От 3 до 27 ноември 2020 г. Столична библиотека и Дом-паметник „Йордан Йовков“ представят пред гражданите и гостите на София две документални изложби, посветени на годишнината от рождението на „майстора на късия разказ“, човека и писателя Йордан Йовков.

От 3 ноември 2020 г. до 15 ноември 2020 г. ще бъде представена изложбата “Пътуване из света на Йордан Йовков” – дело на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Фото документалната експозиция представя ключови епизоди от живота и творческата работа на писателя. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметника. Двадесетте табла разказват по достъпен начин личната история на човека Йовков и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата.

Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публика с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството. Действително след Първата световна война писателят се посвещава на литературата с рицарска всеотдайност, като ѝ служи вярно докрай. Наричаме го “майстор на късия разказ”, но ще открием, че той е бил също поет, драматург, романист – човек, който не се страхува да експериментира, за да открие своя път в изкуството. Затова амбицията ни е да провокираме читателите да препрочетат творбите на писателя.

От 16 ноември 2020 г. до 27 ноември 2020 г. ще представим на вниманието ви изложбата „Живот в словото“.

error: