Петото издание на Международен филмов фестивал Бургас ще се състои в интервала 18 – 25 юли в пространството на Културен център “Морско казино”.

Организаторите са подготвили премиерни за България заглавия и филмови продукции, отличени на водещи европейски кино форум , каквито са фестивалите Internationale Filmfestpiele Berlin /Берлинале/ и international Film Festival Rotterdam.

Почитателите на киноизкуството ще се насладят на азербейджанско-немската продукция “Край на сезон”(End of season) на режисьора Елмар Иманов. Лентата е с награда за дебют на фестивала в “Ротердам”. Друго интересно заглавие в програмата е “Вълците” (Los lobos, Мексико), на режисьора Самуел Киши, който е носител на награда GenerationKplus на тазгодишното “Берлинале”.

Хоризонтите в късометражната програма достигат до китайско -австралийския филм “Лаура”, който прави естетически преход, както между изтока и запада, така и между литературата и киното. Българското кино ще бъде представено с късометражния филм “Свещеникът”, с режисьор Борислав Колев.

Всички прожекции на фестивал са с вход свободен. Международен филмов фестивал Бургас /Burgas international Film Festival/ се организира в партньорство с Община Бургас.

За първи път в съпътстващата програма ще бъде обособена специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от екипа на френския фестивал “Tous Courts” и Дени Алканиз. В допълнение ще бъдат представени и късометражни филми посветени на съвременното танцово изкуство.

Остров “Св. Анастасия” ще стане домакин на уъркшоп “Кинотехники във фотографията”, с водещи Иван Григоров, основател на Artezz Studio. Целта на този семинар е да анализира и приложи кинематографични техники в полето на фотографията.