Първият в света музей, посветен на езика, думите, буквите, словото, ще бъде открит през май 2020-а във Вашингтон, става ясно от вече създадения сайт на институцията. Наречен е „Планета Слово“.

Експозицията в музея е изцяло интерактивна. Експонатите са съсредоточени върху говоримото, изпято и писано слово. В 11-те зали посетителите ще могат да се потопят в най-различни изживявания – ще създават картини чрез думи, които ще променят виртуалната реалност около тях; ще се запознаят с етимологията на думите в английския език; ще могат да създадат текст за песен, съобщава „Площад Славейков“.

Овална стая на втория етаж на „Планета Слово“ е отредена на поезията. Тя ще представлява пространство, откъснато от енергията и суматохата на другите галерии. Залата „Думите имат значение“ пък ще показва истински истории на хора, за които думите са променили целия живот.

В музея ще бъде поставена и единствената по рода си звукова скулптура – 6-метрова плачеша върба, създадена от известния художник Рафаел Лозано-Хемър. Стъпките под клоните на върбата ще задействат аудиозаписи на различни езици от 500 висящи високоговорители.

error: