Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв.

Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения и ново оборудване. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Изключително атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. Посетителите могат да видят и какви животни са обитавали пещерите. Сред експонатите са възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта също е доставен уред за холограмни изображения, монтирано е обрудване за спектакъл със звук и светлина, както и сцена в центъра на града. Представлението „Звук и светлина – паметта на Чепеларе“ акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

error: