„Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света Неделя“, свързани с късноантичния период, които се финансират от Столичната община вече четвърта година. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а сега прибавяме и открити златни накити.“ Това съобщи днес, 3 август, кметът на София Йорданка Фандъкова при разкопките на площад „Св. Неделя“. На проверката присъства и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Екипът от археолози, под ръководството на д-р Веселка Кацарова, работи на територия от около 1 дка. Разкритите археологически структури до момента показват, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 м. Откритите находки са над 300 – предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива, изработени от злато.

„Главният архитект на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания. Очаква се през септември конкурсът да бъде обявен, като се надяваме да получим добри проекти, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. „Витоша“ и „Ларгото“ и в същото време да са интересни и запазващи археологията“ – каза още Фандъкова.

Снощи при реконструкцията на тротоара на ул. „Московска“ беше открита прекрасна къснонтична гробница със стенописи. Възложих да се направи укрепване на терена и веднага да започват проучванията на терена и разкриването ѝ. Главният архитект има задачата да направи проект за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Ще ограничим работата на строителите в тази зона. Ще се съчетае пешеходното пространство с разкритото археологическо наследство.

Снимка: Гео Калев

error: