717 кучета са осиновени от приютите на ОП „Екоравновесие“ от началото на годината до края на месец октомври. За сравнение през цялата 2018 г. осиновените кучета са 600.

За същия период кастрираните кучета са 2260, а в общинската ветеринарна клиника „Връбница“ за лечение са постъпили 286 кучета. По кампанията за кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета.

Около 1500 кучета от приюта в Горни Богров все още очакват своя нов дом. 43 животни са изпратени в Германия, което се случва за пръв път. В края на месец юли между Столичната община и германска неправителствена организация е сключено споразумение за съвместно сътрудничество, с цел намиране на домове на кучетата, настанени в приютите.

Директорът на „Екоравновесие“ Веселин Асенов сподели пред БНТ, че бездомните кучета в София са намалели три пъти през последните 10 години. При последното преброяване през 2018 г. са отчетени 3589 бездомни кучета.

„Осиновявай, не купувай“ e осиновителска кампания на ОП „Екоравновесие и Столична община за насърчаване на осиновяванията и намиране дом на кучетата, настанени в общинските приюти. Кампанията се провежда от 2017 г. и вече трета поредна година в рамките на инициативата се провеждат различни събития и мероприятия, като кучетата се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места.

Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година и в кв. „Слатина“, ако иска да осинови малко кученце.

error: