Авиокомпаниите непрекъснато се подлагат на контрол, но извън специализираните доклади на регулаторите клиентите искат да знаят коя е най-точната авиокомпания, коя най-охотно изплаща обезщетения и коя се старае да не си признава грешките, къде по време на полет се предлагат най-много развлечения.

Кои са най-безопасните авиокомпании в света проучи сайтът за оценка на безопасността на полетите AirlineRatings.com. Анализаторите следят работата на 405 авиокомпании в света и от 2013 г. ги оценяват по редица показатели по седемстепенна скала, обяснява „Форбс“, което цитира анализа.

„Всички авиолинии имат инциденти всекидневно. Голяма част от тях са свързани с производството на самолета или двигателя, а не с оперативни проблеми на самия превозвач. Така че единствено сумирането на броя на инцидентите е подвеждащо. Начинът, по който летателният екипаж се справя с тях, отличава наистина добрите“, коментира шефът на анализаторския екип Джефри Томас. „Нашите топ 20 най-безопасни авиокомпании са начело на иновациите в безопасността, експлоатационните постижения и пускането на нови по-модерни самолети“, добавя той.

Класацията се базира на одити от въздухоплавателни регулатори, браншови организации, данни за правителствени проверки, записи на катастрофи и други сериозни инциденти, рентабилност, инициативи за безопасност, нонвовъведения и възрастта на флота.

Класацията:
1. Qantas
2. Air New Zealand
3. EVA Air
4. Etihad
5. Qatar Airways
6. Singapore Airlines
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. Virgin Australia
11. Hawaiian Airlines
12. Virgin Atlantic Airlines
13. TAP Portugal
14. SAS
15. Royal Jordanian
16. Swiss
17. Finnair
18. Lufthansa
19. Aer Lingus
20. KLM.

„Форбс“ цитира и изследване на базираната в Лондон анализаторска компания Cirium, проследила кои са били най-точните авиокомпании на 2019 г. Според класацията изненадващо начело е „Аерофлот“, който е успял да кацне точно навреме в 87% от полетите си. На второ място е японската All Nippon Airways (ANA) с 0.4 процентни пункта по-назад, а трети е резултатът на Delta Air Lines, с 85.7% точност.

error: